Auto


Onze praktijkopleiding is erop gericht om je zo vlot mogelijk op te leiden tot een veilige, en zelfstandige bestuurder.

Het aantal benodigde lessen verschilt per persoon, omdat dit mede afhankelijk is van je aanleg, inzicht en besluitvaardigheid.

Je kunt echter rekenen op ongeveer 32 uur. Als je meer keren per week rijdt, dan verkort je niet alleen de opleidingstijd, maar je hebt waarschijnlijk ook minder lessen nodig, omdat je dan sneller het niveau van de vorige les kunt oppakken, en dus sneller door kunt gaan met het volgende lesonderdeel.


Het praktijkexamen (55 minuten) doe je als jouw rijvaardigheid voldoende is, en als je in het bezit bent van een geldig theoriecertificaat, op een datum en tijd die we in onderling overleg bepalen. Eventueel voorafgegaan door een TTT (Tussentijdse Toets).

Motor


De praktijkopleiding is erop gericht om je zo vlot mogelijk op te leiden tot een veilige, en zelfstandige bestuurder. Het aantal benodigde lessen verschilt per persoon, omdat dit mede afhankelijk is van jouw aanleg, inzicht en besluitvaardigheid. Het praktijkexamen bestaat uit twee gedeelten: AVB (Algemene Voertuigbeheersing) en AVD (Algemene Verkeersdeelneming). In totaal kun je rekenen op ongeveer 32 uur.

Als je meer keren per week rijdt, dan verkort je niet alleen de opleidingstijd, maar je hebt dan waarschijnlijk ook minder lessen nodig, omdat je dan sneller het niveau van de vorige les kunt oppakken, en dus sneller door kunt gaan met het volgende lesonderdeel.

Het examen AVB (ongeveer 25 minuten) bestaat uit 12 oefeningen, waarvan een aantal verplicht is. Je doet examen als je deze oefeningen voldoende beheest. Dit examen mag je afleggen als je in het bezit bent van een theoriecertificaat of een rijbewijs B.

Het examen AVD (55 minuten) doe je als je getoond hebt voldoende verkeersinzicht en rijvaardigheid te hebben. Voor dit examen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat en een wettelijk geldig legitimatiebewijs. De datum en tijd bepalen we in onderling overleg.

Scooter


De praktijkopleiding is erop gericht om je zo vlot mogelijk op te leiden tot een veilige, en zelfstandige bestuurder.

Het aantal benodigde lessen verschilt per persoon, omdat dit mede afhankelijk is van jouw aanleg, inzicht en besluitvaardigheid.

Het praktijkexamen bestaat uit ongeveer 60 minuten verkeersdeelneming. Tijdens het examen rijdt de examinator achter je aan met een bromfiets. Je houdt contact met behulp van een portofoon ("oortje"). Voor dit examen moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat en een wettelijk geldig legitimatiebewijs.

Tussentijdse Toets


Dit is een rijtest na ongeveer 2/3 van jouw rijopleiding die verloopt als een echt examen. Het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen, en om alvast te wennen aan de examensituatie. Een examinator van het CBR beoordeelt jouw rijvaardigheid. Tijdens de toets komen alle examenonderdelen aan de orde, en worden getoetst volgens de officiƫle exameneisen. Jouw instructeur rijdt mee.

Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waar je extra aandacht aan moet besteden. Als je de (twee) bijzondere verrichtingen (keren, hellingproef, parkeren e.d.) goed uitvoert, dan krijg je voor dit onderdeel vrijstelling tijdens het eerstvolgende examen.

Ook voor de TTT moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat en een wettelijk geldig legitimatiebewijs.

Theorie


Het theorie-examen bestaat uit 40 verkeersdeelnemingsvragen (5 fouten toegestaan) en 25 inzichtelijke vragen (13 fouten toegestaan).

Je kunt je op het examen voorbereiden met behulp van lesboekjes, en CD-roms. Op de site van b.v. theorieles.nl of cbr.nl kun je jezelf toetsen, en weet je of je voldoende kennis hebt voor het echte theorie-examen.

Onderschat het examen niet, en bereid je goed voor!

Miniumum leeftijden


Het theorie-examen auto mag je al doen als je 16,5 jaar bent, en het certificaat is anderhalf jaar geldig.

Het praktijkexamen auto mag je doen vanaf 17 jaar. Tot je 18de jaar mag je dan begeleid rijden (b.v. met ouders of grootouders).

Het theorie-examen scooter mag je doen vanaf 15,5 jaar.

Voor het praktijkexamen scooter moet je 16 jaar zijn.